tisdag 13 september 2011

Gaaaaaah!

Är så trött så trött!


Började dagen idag på Technichus med att ta med barn från åk 5 på en resa till olika tidsepoker och matematiken som fanns där.
Jag själv pratade om hur Babylonierna räknade och det är inte helt lätt att förklara att de räknade med basen 60 kan jag tala om. 
Vi räknar ju med basen 10, så när vi har räknat nio ental börjar vi räkna tiotal. Så för oss blir det alltså 1 tiotal och noll ental när vi skriver 10. 
Babylonierna har två olika symboler, en för ett och en för tio. De tryckte sina symboler i lera ända upp till 59 då de sedan gick över till att räkna sextiotal. Så då kunde det bli ett sextiotal och fem ental när de skulle skriva 65.
Krångligt? He he... ;)

Är lite glad i själen idag, för jag har fått äta lunch på Subway med mina studiebrudar.
Vi har alltid lika mysigt tillsammans och jag är så glad att jag har dom. Det skulle vara jättetrist annars, så de så.

Just nu har jag ganska kraftig bloggtorka också, kan kanske bero på att min hjärna just ny bara rymmer en massa matematiska uträkningar och konstiga förklaringar som jag förhoppningsvis ska kunna använda mig av.
Lite jobbigt är det att vår lärare hela tiden använder sig av exempel som: Om jag har nio sockerkakor och vill ha tre fjärdedelar av dem, hur mycket får jag då? 
Eller, jag har kokat 5 liter saft och har flaskor som rymmer en halv liter, hur många flaskor går det åt?
Förstår han inte att med vår tankeverksamhet så får man ett sockersug som inte är av denna värld och inte blir det då bättre av att han pratar om saft och kakor, grrrrr. :)
Fast med handen på hjärtat så förklarar han så att jag förstår sånt som jag inte riktigt har haft kläm på förut. Eller jag har ju kunnat räkna ut det, men kanske inte riktigt vetat varför jag gör som jag gör - bara att det blir rätt tillslut ändå.

Men jisses vad jag svamlar känner jag, ville ju passa på att fråga vad ni vill att jag ska blogga om?
Det vore så skoj att få höra vad ni vill se här på min sida och ni får gärna passa på att ställa massor av frågor också. ;)

Trötta kramar

2 kommentarer:

  1. Nu kände jag mig galet ointelligent *s* Fina du.

    SvaraRadera
  2. Å så mysigt med goda-vänner-fika, sådant är alltid humörshöjande. Å jag hittade ju hit till din mysiga blogg i går bara, så det är lite svårt att svara på. Men jag såg att du har en kategori om Feng shui och den ska jag genast klicka mig in på. För sådant är jag väldigt intresserad av.

    Hoppas att du får en riktigt fin dag.

    SvaraRadera

Vad glad jag blir att just DU vill lämna ett meddelande till mig! ;) KRAM!