Tjolahopp!
Idag tänkte jag bjuda er på två av mina favoritrecept som jag fått från min farmor och min mormor.
Det första är en god limpa som min farmor alltid gjorde när jag var liten. Jag älskade detta bröd med messmör på...mmmmums!
Dessvärre hade hon bara receptet i huvudet så när jag blivit lite äldre och ville ha receptet nedskrivet för att kunna baka dessa gotti gottiga limpor själv så fick hon försöka skriva ner måtten på ett ungefär när hon bakade.
Därför kan detta receptet se lite annorlunda ut än vad vi är vana vid. :)
Men fråga mig gärna om ni funderar över något.
Farmors gólimpa
Recept till två limpor:
½ liter mjölk
½ paket jäst
1 knivsudd salt
3 msk socker
1 dl sirap
5 dl rågsiktsmjöl
Vetemjöl till fast deg.
Hjorthornsalt vid utbak.
Värm mjölken fingervarm. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, salt, socker, sirap och rågsiktsmjölet. Rör om och tillsätt vetemjöl tills degen är fast och släpper kanterna.
Häll upp degen på mjölat bakbord och strö på lite hjorthornsalt på degen, ca 1 ½ krm. Knåda degen och forma två limpor som läggs på bakplåtspappersklädd plåt, låt de sedan jäsa i 1h.
Gräddas i 200 grader ca 30 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper över limporna när det är ca 10 minuter kvar så de inte blir brända.
Havrekex
Min mormor gjorde dessa havrekex som jag förknippar väldigt mycket med jul. Min mamma brukar baka dessa till jul och jag har så klart också börjat baka dessa i juletid när jag fått min egen familj och vill föra traditionen vidare.
Fast nu tycker jag nog att de passar året om faktiskt, så här kommer receptet på smarriga havrekex också.
Mormor's havrekex
5 dl mjölk
8-8½ dl havregryn
50-75g margarin
3 msk hjorthornssalt
½ dl ljummet vatten
3 dl socker
8½ d vetemjöl
Mjöl till utbak
Blanda mjölk och havregryn och låt stå över natten.
Smält matfettet.
Lös hjorthornssaltet i vattnet.
Blanda alla ingredienser till jämn deg.
Kavla ut med kruskavel och ta ut kakor med runt mått.
Grädda i 225 grader ca 8 minuter mitt i ugnen.
Kanske kan det bli favoriter hos någon mer än mig.
Ha en fortsatt fin vecka!
Kram
Farmor/mormors havrekex är ju för underbara. Bara älskar dom. Får nog baka dom i nästa vecka tror jag.
SvaraRaderaHar du några mera och bra recept på middagar att komma med. Är sugen på att testa något nytt.
Kram kusin.
Ska se vad jag kan knåpa ihop i helgen. ;)
SvaraRaderaKram kram
Jeanette
Mmm, ser gott ut! Jag brukar baka i peridoer och det är vanligtvis sådana här goda nya recept som får igång mig. Kanske dags nu då..?! Kramar Kicki
SvaraRaderaSka det verkligen vara 3MSK hjorthornssalt??? I en påse är det knappt två, så det fick räcka i vår sats. Kletig deg var det oxo, gick åt 120g mjöl till utbaket. Nu är de snart färdigbakade, får se vad vi tycker när vi ska äta dem... :) (Trollen har tjuvsmakat o säger de var goda)
SvaraRaderaUppdatering efter provätande: Goda men väldigt söta. Godast var de som kavlats tjocka och inte bakats så hårt utan fortfarande var mjuka. Vi kommer göra dem igen, men med mindre socker. (O bara halv sats. Note to self, läs hur många det ska bli INNAN du gör degen!) Kan tänka mig de är perfekta med nån riktigt smakstark ost, gärna mögelost. Nu hade vi bara hushållsost hemma...
RaderaJättekul att du var med i Hembakat, annars hade vi nog inte hittat de här recepten! Vi gjorde långpannebrödet häromdan, en verklig höjdare. Tack för recepten. :)