lördag 30 mars 2013

Påsknallar





Hej hopp!

Kom idag ihåg att jag fått ett tips av min pappa på små söta påsknallar som i sin famn håller i ägg.
Det var väl helt rätt dag att testa göra dessa små sötnosar tycker jag. :)

Sagt och gjort...
Plockade fram alla ingredienser och bakade ihop till en väldigt bra deg som sedan skulle knådas en stund.




När degen var klar så var det dags att göra små avlånga bullar som sedan lades på en bakplåtspappersklädd plåt.
Strax ovanför mitten på varje bulle lades sedan ett okokt ägg.
Jajemen, det ska vara okokt. :)




Det där ser ju inte ut som nallar precis.
För att få till rätta formen så ska man snitta degen på vissa ställen.
Här ska man tänka att det är som en klocka och ägget är mitten.
Snitta sedan kl 2, 4, 6, 8 och 10.





Nu är det då dags att forma till armar, ben och huvud på den lilla nallebjörnen.
När man gjort det så lägger man armarna omkring ägget så det ser ut som de håller i, eller håller om och kramar ägget.

Russin får bli ögon och nos.


Kram kram... :)


Sedan ska dessa små varelser jäsa i en timme innan det är dags att gräddas ca 12 min i 250 grader.

Et voila!



Brungräddad björn med ett färdigkokt ägg!

Och receptet kommer här...


10-12 st påsknallar

10-12 ägg
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
ca 8 dl lantvetemjöl

Smula ner jästen i vattnet. Rör tills det löser sig. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Knåda degen.

Dela degen  i 10-12 bitar. Forma dem till avlånga bullar, ca 15 cm.

Sätt ett okokt ägg på bullen lite ovanför mitten.

Tänk dig att ägget är mitten på en klocka. Skär med en kniv en ca 2 cm lång skåra i degen vid klockan 2, 4, 6, 8 och 10.

Dra i degen och forma armar och ben. Lägg armarna i kors över bröstet. Forma ett runt huvud. Använd russin till ögon och näsa.

Låt nallarna jäsa på en plåt i ca 1h. Grädda dem i ca 12 min i 250 grader.



Snabbmiddag

Då vi åt påskmiddagen igår så hade jag liksom inget inbokat för em idag.
Måste verkligen ta och fixa en ny matlista nu.
Men hur som helst så brukar "jag tar vad jag har" kunna funka rätt bra.

Joråsåatteeee....det gjorde det den här gången också.




Stekte på lite kyckling. Skar sedan upp lite pepparsalami som jag hade liggande.
Swosch i med det i stekpannan!
För att göra det lite såsigare så hällde jag på lite grädde.
Och sist men inte minst så slängde jag i en bit Brie.

Alltså...det blev heeelt underbart gott!



Nu blir det lite mys med mina góa ungar i soffan.
Lugn och skön påskaftonskväll med andra ord. :)

Kramis <3


4 kommentarer:

  1. Vilka härliga nallar! Har aldrig sett liknande innan. De här blir man ju lycklig på riktigt av :)

    Kramar och fortsatt fin påsk önskar jag dig!

    SvaraRadera
  2. Men jisses vilken kul grej.
    Kram Mamma C

    SvaraRadera

Vad glad jag blir att just DU vill lämna ett meddelande till mig! ;) KRAM!